*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please Translate to Your Language:

MatLab σε μεθοδολογία STEM.

Ένα ιδιαίτερο επιστημονικό λογισμικό είναι το MATLAB με το οποίο έχουμε ασχοληθεί ιδιαιτέρως για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών αντικειμένων για χρήση στη μεθοδολογία STEM στην εκπαίδευση. Θυμίζουμε την ανάρτηση μας στη διεύθυνση http://sv1ahh1.blogspot.com/. Θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις  με χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.
Η παρούσα ανάρτηση είναι μία εισαγωγή και γνωριμία με το λογισμικό αυτό. Η τιμή του είναι 2.000 ευρώ για lifetime χρήση με όλες τις αναβαθμίσεις ενώ για ετήσια χρήση 800 ευρώ. Όμως διατίθεται μία trial έκδοση δωρεάν για ένα μήνα.

Αυτή τη φορά η εργασία μας πραγματοποιήθηκε σε μία παλαιότερη έκδοση του MATALAB την έκδοση 5.3 για ευκολία.
Η πιλοτική αυτή εφαρμογή που παρουσιάζουμε αφορά την εύρεση διαγράμματος ακτινοβολίας μίας κεραίας. Για download της trial έκδοσης στο link
Click για μεγέθυνση.
Για τις ανάγκες της ανάρτησης αυτής καταχωρήσαμε τη μαθηματική σχέση μίας traveling antenna και αναπτύχθηκε το azimuth διάγραμμα της ακτινοβολίας αυτής. Λόγω του μεγάλου μήκους της συγκεκριμένης κεραίας παρατηρούμε την ιδιαίτερη κατευθυντικότητα προς την πλευρά που «ταξιδεύει» η κεραία στο χώρο που έχει τοποθετηθεί. Προγραμματίσαμε με τη μαθηματική σχέση της κεραίας αυτής στο MatLab και προέκυψε αυτό το εκπληκτικό διάγραμμα. 
Μπορούμε να μεταβάλλουμε την παράμετρο του μήκους της κεραίας σε ακέραια μήκη κύματος και να παρατηρήσουμε τη μορφή που λαμβάνουν οι λοβοί ακτινοβολίας. Για άλλα πιο πολύπλοκα διαγράμματα ίσως απαιτείται το πρόσθετο Symbolic, όπως για παράδειγμα, στους υπολογισμούς απωλειών των coaxial που θα παρουσιάσουμε σε επόμενη ανάρτησή μας με το MatLab. Η χρήση του είναι πολύ εύκολη για κάποιους που έχουν γνώση προγραμματισμού των Mathematica, Octave, MatLab κ.α. Για τους αρχάριους που θέλουν να ασχοληθούν με το MatLab υπάρχουν πολλά Tutorial στο You tube.
Σκοπός της ανάρτησης αυτής είναι να δείξει ότι το λογισμικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού αντικειμένου εύκολα. Είναι μία ιδέα για οποιοδήποτε μάθημα έχει μαθηματικές σχέσεις.
Πολύδωρος Σταυρόπουλος
MSc STEM in education.

Διαχειριστής: Πολύδωρος Σταυρόπουλος, Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc STEM in Education (Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ). Πιστοποιημένος: Επιθεωρητής ασφάλειας, υγείας, ποιοτικού ελέγχου και εκπαιδευτής ενηλίκων. Συγγραφέας, μεταφραστής μηχανολογικών βιβλίων.Πρέσβης STEM Scientix.

O Blogger είναι Πρέσβης STEM Scientix

Επισκέψεις από τον Ιούνιο 2017