*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please Translate to Your Language:

Nvivo για ποιοτική έρευνα της επιστημολογίας του STEM.

Στις έρευνες χρησιμοποιούνται συνήθως δύο μέθοδοι ανάλυσης η ποσοτική και η ποιοτική. Η ποιοτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκεί που δεν υπάρχουν μαθηματικά δεδομένα για επεξεργασία, όπως για παράδειγμα η ανάλυση συνεντεύξεων, κάποιου φύλου παρατηρήσεων ή κάποιου άρθρου για εξαγωγή αποτελεσμάτων.



Χρησιμοποιούμε το εργαλείο ποιοτικής ανάλυσης ακολουθώντας το νατουραλιστικό φιλοσοφικό ρεύμα στην ποιοτική έρευνα. Ένα εξαιρετικό λογισμικό για το σκοπό αυτό είναι το Nvivo. Ο λόγος που παρουσιάζουμε το λογισμικό αυτό στην ανάρτησή μας είναι ότι ενδεχομένως κάποιος συνάδελφος επιθυμεί να διεισδύσει περισσότερο στην επιστημολογία του STEM και στα αποτελέσματα αυτής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στο τέλος θα δώσουμε κωδικοποιημένες σημειώσεις για μία πολύ γρήγορη εκκίνηση και χρήση του λογισμικού για να αποφευχθεί η μελέτη μεγάλων εγχειριδίων. Click στις φωτο για μεγέθυνση.
Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η εφαρμογή του λογισμικού που έκανε ο blogger αφορά την ποιοτική ανάλυση 5 συνεντεύξεων εκπαιδευτικών για την χρησιμότητα της εφαρμογής ψηφιακών διδακτικών σεναρίων με μεθοδολογία STEM. Η ανάλυση αυτή στο λογισμικό έγινε για να δειχθεί η χρησιμότητα του λογισμικού αυτού. Χρησιμοποιήσαμε μια παλαιότερη έκδοση του Nvivo την 7 ενώ σήμερα κυκλοφορεί η 12 που παρέχει περισσότερες δυνατότητες.
Αφού έγινε η καταχώρηση των στοιχείων όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες, προχωρήσαμε στην δημιουργία των αποτελεσμάτων με λογικό διάγραμμα




Κωδικοποιημένες σημειώσεις για γρήγορη χρήση:
Ανοίγω envivo
File
New project δίνω όνομα «STEM PROJECT»
Document
Κάνω δεξί κλικ στη λευκή περιοχή
Document properties
Αναζήτηση browse
Βρίσκω συνεντεύξεις  και τις ανοίγω με διπλό κλικ.

 ( Κάθε 15 λεπτά με ρωτάει για αποθήκευση στο τέλος πάω file και save και το σώζει στα έγγραφα μου. Αν θέλω να ανοίξω ήδη υπάρχουσα εργασία πάω open.)
  
Αριστερά στο SOURCES → documents → mouse στη λευκή περιοχή εργασίας και δεξί κλικ import documents προσθέτω 4 συνεντεύξεις με τον ίδιο τρόπο. 
Βλέπω μια - μια τις καρτέλες του επάνω από το χώρο εργασίας.

Σε κάθε συνέντευξη μαυρίζω μέρος του κειμένου που με ενδιαφέρει και με
ΔΕΞΙ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ «δασκάλα 3ης δημοτικού»
CODE
NEW NODE (νέος κόμβος) (επιλέγω το δεύτερο κατά σειρά) γράφω για παράδειγμα
«Προσωπικά στοιχεία»

Σχολείο Αττικής (μαυρίζω πάλι) δεξί κλικ new node γράφω για παράδειγμα «Στοιχεία Εργασίας»
Δασκάλα → φύλο
Δασκάλα → Α/θμιας

Τα Tree nodes είναι μεγάλης σημασίας

TREE NODE «επιπτώσεις» δεξί κλικ στο μαύρισμα του επί μέρους κειμένου της συνέντευξης επιλέγω free ή tree (οι free είναι απλοί κόμβοι).
Μετά το μαύρισμα code→existing ή new node πατάω ΟΚ.

Φτιάχνω σε free
Examples
Innovation definition
Positive consequences
Negative consequences

Για μεταφορά από tree σε free είπαμε κάνω copy paste με δεξί κλικ και απαντάω αν θέλω δέντρο ή όχι

ΠΡΟΣΟΧΗ : Θα δουλέψουμε μόνο με τα :
Sources
Nodes
Queries
Models

Αν θέλουμε να κάνουμε διευκρίνιση πάω annotation μετά το δεξί κλικ στο μαύρισμα από LINK → ANNOTATION NEW ANNOTATION και γράφω κείμενο με enter κλείνει και το αποθηκεύει.

CASES → new cases με δεξί κλικ στο λευκό βάζω φύλο στη δεύτερη καρτέλα προσδιορίζω φύλο
Ανοίγω άλλο attributes για βαθμίδα και στη δεύτερη καρτέλα ορίζω βαθμίδα (α/θμια ή β/θμια)
Ανοίγω attributes για ηλικία γενικά αποφεύγω να ρωτώ την ηλικία παρά μόνο έτος γέννησης.
NEW ATTRIBUTES  → ειδικότητα ) γενικής, τεχνικής. Ο επαγγελματίας ερευνητής περνάει όλες τις ειδικότητες και κάνει τσεκ στην επιθυμητή.

ΣΤΟ ENVIVO 8 ΣΤΟ CASES ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΔΕΞΙ ΚΛΙΚ Open casesebook
ΣΤΟ ENVIVO 7 ΣΤΟ TOLLS ΑΠΟ ΤΟ MENU ΕΠΑΝΩ ανοίγω πίνακα

Ηλικία   Ειδικότητα   Φύλο   Βαθμίδα    Προϋπηρεσία
Και συμπληρώνω από κάτω τα σχετικά

Μαυρίζω το σημείο της συνέντευξης που έκανε γκριμάτσα ή γέλασε και με δεξί κλικ annotation και γράφω εδώ χαμογέλασε αναδεικνύοντας θετική διάθεση στην ερώτηση…

Χωρίς μαρκάρισμα SOURCES ΔΕΞΙ ΚΛΙΚ MEMO LINK → NEW MEMO
Ονομάζω «συμπεράσματα από συνέντευξη 1» μας ανοίγει νέο παράθυρο και γράφω κείμενο π.χ. η Σπυριδούλα ανέδειξε ότι αντιμετώπισε θετικά την καινοτομία. Μετά παρατηρώ ότι βγάζει σημαδάκι δίπλα από το όνομα της συνέντευξης.
  
QUERIE:
Δεξί κλικ στο λευκό και test search querie
Αναζήτηση καινοτομ*  βάζω το αστεράκι και ψάχνει όλα με όλες τις καταλήξεις.
Μπορώ να περιορίσω την αναζήτηση όπου θέλω με τις επιλογές του παραθύρου αυτού.
Μπορώ να αποθηκεύσω τα results της αναζήτησης RESULTS → SAVE QUERIE RESULTS ΜΕ ΌΝΟΜΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
QUERIE → NEW QUERIE → WORD FREQUENCY QUERIE → RUN
ΤΙΣ 100 ΛΈΞΕΙΣ με μεγαλύτερη συχνότητα

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΑΥΤΑ ΣΤΑ AΠΟΤΕΛEΣΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΣΕΚΆΡΩ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ TO ADD TO PROJECT. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΤΑ ΣΩΖΕΙ…. ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

MODELS :
Δεξί κλικ NEW NODE → KAINOΤΟΜΙΑ → ΕΡΓΑΛΕΙΑ ή φτιάχνω λογικό χάρτη με drag and drop τα σχήματα μέσα στο χώρο εργασίας για να συνδέσω δυο σχήματα τα μαρκάρω με CTRL και ΜΕ ΔΕΞΙ ΚΛΙΚ επιλέγω connector.

Παράδειγμα βάζω στον κύκλο καινοτομίες και σε τετράγωνα που τα συνδέω με τον κύκλο με connector τις καινοτομίες που αναφέρονται στη συνέντευξη.

ΣΤΟ ENIIVO 8 ΠΆΜΕ TOOLS → CHART

Πολύδωρος Σταυρόπουλος
Μηχανολόγος Εκπαιδευτικός
MSc STEM in education

Διαχειριστής: Πολύδωρος Σταυρόπουλος, Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc STEM in Education (Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ). Πιστοποιημένος: Επιθεωρητής ασφάλειας, υγείας, ποιοτικού ελέγχου και εκπαιδευτής ενηλίκων. Συγγραφέας, μεταφραστής μηχανολογικών βιβλίων.Πρέσβης STEM Scientix.

O Blogger είναι Πρέσβης STEM Scientix

Επισκέψεις από τον Ιούνιο 2017