Στο εξωτερικό έχουν καθιερωθεί, εδώ και αρκετά χρόνια, οι STEM Ambassadors (πρεσβευτές) οι οποίοι βοηθούν σημαντικά στην εφαρμογή των προγραμμάτων STEM, όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στους χώρους δουλειάς. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα απαριθμούνται 38.000 πρεσβευτές του STEM. Το πρόγραμμα ενθαρρύνουν και χορηγούν υπουργεία και φορείς εκπαίδευσης. Στον επόμενο σύνδεσμο υπάρχει το Handbook των STEM Ambassadors του Ηνωμένου Βασιλείου σε μορφή pdf: https://www.stem.org.uk/
Όταν συμβαίνουν αυτά στο εξωτερικό… εμείς κοιμόμαστε βαθιά... το αποδεικνύουν, περίτρανα, «συνάδελφοι» άσχετοι επί της μεθοδολογίας STEM, με μηδενικές σπουδές επί του θέματος και μάλιστα αποδεδειγμένα αδιάβαστοι που με δημοσιεύματα τους προσπαθούν να παρακωλύσουν ή να μειώσουν τη χρησιμότητα της STEM εκπαίδευσης. Δυσφημίζουν τις ελάχιστες προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας για ένταξη της εκπαιδευτικής αυτής προσέγγισης στη διδακτική διαδικασία.
Πρόσφατα διαβάσαμε άρθρο με απόψεις χωρίς
τεκμηρίωση στο οποίο ο αρθρογράφος «συνάδελφος» προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο
κ μάλιστα με παρωχημένη γλώσσα. Χωρίς να χρησιμοποιεί τεκμηρίωση και επιστημονικά
δεδομένα, έρευνες και αποτελέσματα, για τα βλαβερά αποτελέσματα του STEM, των "εργαστηρίων δεξιοτήτων" και γενικά της καινοτόμου διδακτικής διαδικασίας!!!
Το καλλίτερο θα ήταν πρώτα να μελετήσει τη διεθνή
επιστημονική αρθρογραφία κ μετά να εκφέρει άποψη, επί θέματος που δεν έχει γνώση του τι είναι και βέβαια δεν μπορεί ούτε τον ορισμό του ολοκληρωμένου STEM να
δώσει. Στο άρθρο βλέπει ως κοινωνικούς αντιπάλους τον Σ.Ε.Β., την Ε.Ε. και τον
ΟΟΣΑ (που προτείνουν το STEM) και καταλήγει σκοπίμως σε συμπεράσματα
που αποκλίνουν από αυτά που ακολουθούν τα σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα χωρών, που πέτυχαν μείωση της ανεργίας, αύξηση του επιπέδου μόρφωσης και δημιουργία εργαζομένων που μπορούν να ανταπεξέλθουν στα σημερινά κ μελλοντικά
δεδομένα.
Όταν δημοσιεύουμε απαράδεκτες απόψεις για να
αντιμετωπίσουμε θεματολογία ή μεθοδολογία που είναι τεκμηριωμένες με έρευνες κ
μετρήσιμα αποτελέσματα, το ελάχιστο που οφείλουμε, να πράξουμε είναι να παραθέσουμε μελέτες και έρευνες για να τα αντικρούσουμε.
Οι εκπαιδευτικοί διαβάζουν... σήμερα πλέον γνωρίζουν... δεν είναι δυνατόν να παρασυρθούν από Κασσάνδρες που σκοπός τους είναι η αντιπολίτευση και η πολιτική σπέκουλα μέσα από άρθρα που συκοφαντούν τα σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης.
Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο ιστολόγιό μας για τα
πλεονεκτήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μεθοδολογία STEM. Παραθέτουμε δύο άρθρα για το θέμα:
https://www.theedadvocate.org/
όταν υπάρχει αρθογραφία που παραπέμπει δεκαετίες εμπρός
από το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα με αναφορές στα: Inquiry-Based Learning
(IBL); innovation; STEM; inquiry-based science education
(IBSE); problem-based learning; project-based learning; tools
for IBL
εμείς αναρωτιόμαστε αν το STEM και τα εργαστήρια δεξιοτήτων πρέπει ή δεν πρέπει να εισαχθούν στις βαθμίδες
της εκπαίδευσης μας.
Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, γιατί γράφουν αυτά που γράφουν γύρω από τη μεθοδολογία του STEM, ποια σκοπιμότητα υπάρχει και τι θέλουν να αποκομίσουν από αυτά.
Η πλειονότητα των χωρών γιατί έχουν εντάξει το STEM στην εκπαίδευσή τους?
Δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων σε όλες τις χώρες του πλανήτη και τώρα είμαστε τριτοκοσμική δύναμη στην εκπαίδευση, τα αποτελέσματα PISA το καταμαρτυρούν κάθε 3 χρόνια. Τυχαίο?