*** Τα free e-books, τα κείμενα, οι εικόνες και οι φωτογραφίες αυτού του ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please Translate to Your Language:

Σεμινάριο «Ψηφιακή εκπαίδευση με πολιτιστική κληρονομιά»

Στην επόμενη διεύθυνση υπάρχει ένα δωρεάν, εξαιρετικό, σεμινάριο, οι εγγραφές του είναι έως τις 24 Μαρτίου 2022. Η διεξαγωγή του είναι εξ αποστάσεως και στα Ελληνικά, ακολουθεί πιστοποίηση, διοργανωτής είναι το European Schoolnet:  

https://www.europeanschoolnetacademy.eu/courses/course-v1:Europeana+Culture_EL+2022/about 

«Ψηφιακή εκπαίδευση με πολιτιστική κληρονομιά»

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει καίριο ρόλο να διαδραματίσει στην εκπαίδευση. Ενώ οι γλώσσες, η διδακτέα ύλη και τα σχολικά προγράμματα μπορεί να αλλάξουν σε όλο τον κόσμο, η ανάγκη να εξετάσουμε το παρελθόν για να κατανοήσουμε το παρόν είναι κοινή μεταξύ των γενεών και είναι καθολική.

Με στόχο την αύξηση των ψηφιακών πολιτιστικών δεδομένων ως αξιόπιστης πρωταρχικής πηγής —ουσιαστικής σημασίας σε αυτή την εποχή της παραπληροφόρησης— για την εφαρμογή καινοτόμων παιδαγωγικών μεθόδων, η επανεκτέλεση του MOOC της Europeana «Ψηφιακή εκπαίδευση με πολιτιστική κληρονομιά» δίνει τη δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς και τους/τις εκπαιδευτές/-ριες να χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων για τη διά βίου μάθηση. Αυτό το online μάθημα θα διερευνήσει το εκπαιδευτικό δυναμικό της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, βελτιώνοντας την κατανόηση των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτών/-ριών, ώστε να μπορούν να την ενσωματώσουν αποτελεσματικά στα μαθήματα και τις πρακτικές τους, ανεξάρτητα από το θέμα που διδάσκουν.Ο τελικός στόχος είναι ο σχεδιασμός περιεχομένου που κινητοποιεί και εμπλέκει,τους μαθητές/-ριες, επισκέπτες/-ριες μουσείων ή τους/τις δια βίου εκπαιδευόμενους/-νες, ώστε να προετοιμαστούν ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες με βασικές ικανότητες απαραίτητες για τη ζωή τους.

Αυτό το MOOC χρησιμοποιεί την ψηφιοποιημένη συλλογή πολιτιστικής κληρονομιάς της Europeana και περιεχόμενο από το ιστολόγιο «Teaching with Europeana», όπου οι συμμετέχοντες/-σες θα βρουν πόρους σε πολλαπλές μορφές (όπως εικόνες, βίντεο, κείμενα, 3D) και γλώσσες, διάφορα εργαλεία όπως τα Transcribathon και Historiana και άλλο έτοιμο υλικό που μπορούν να ενσωματώσουν εύκολα στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες. Επιπλέον, το μάθημα θα παρουσιάσει το πρότυπο σεναρίου μάθησης και θα καθοδηγήσει τους/τις συμμετέχοντες/-σες να το χρησιμοποιήσουν και να δημιουργήσουν το δικό τους. Για να βοηθήσει τους/τις συμμετέχοντες/-σες, το μάθημα προσφέρει μια γκάμα βίντεο με σενάρια μάθησης που έχουν δοκιμαστεί και έχουν σχεδιαστεί από εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες.

Επιπλέον, το μάθημα αυτό θα προωθήσει τις καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και θα διευκολύνει την ανοικτή σχολική εκπαίδευση και τους υβριδικούς χώρους για την εκπαίδευση, συνδέοντας μουσεία, βιβλιοθήκες και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα με σχολεία μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που βασίζονται σε περιουσιακά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το μάθημα με τον δικό σας ρυθμό. Θα ανοίγουμε μια διδακτική ενότητα στην αρχή κάθε εβδομάδας και θα υπάρχουν μόνο κάποιες προθεσμίες που θα πρέπει να προσέχετε (αυτές για τα κουίζ και/ή τη δραστηριότητα αξιολόγησης από ομότιμους). 

Μαθησιακοί στόχοι

Να παρουσιάσει στους/στις συμμετέχοντες/-σες το πολιτιστικό περιεχόμενο της Europeana και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να ενσωματωθεί στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες εντός και εκτός διαδικτύου.

Να παρουσιάσει το πρότυπο του σεναρίου μάθησης και να καθοδηγήσει τους χρήστες σε σχέση με τη χρήση του.

Να προωθήσει τις καινοτόμες παιδαγωγικές προσεγγίσεις με τη χρήση της ψηφιακής κληρονομιάς των τεχνών και της επιστήμης.

Να διευκολύνει την ανοιχτή σχολική εμπειρία συνδέοντας μουσεία και σχολεία μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στους πόρους της Europeana. 

Προϋποθέσεις

Εκπαιδευτικοί στην υποχρεωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ΕΕΚ και ειδική εκπαίδευση για κάθε μάθημα, εκπαιδευτές/-ριες μουσείου, και άλλοι επαγγελματίες ιδρυμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς (όπως βιβλιοθηκάριοι, αρχειοθέτες, επιμελητές και άλλοι ανεπίσημοι εκπαιδευτικοί) που θέλουν να σχεδιάσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας περιεχόμενο Europeana ή τις δικές τους ψηφιακές συλλογές και περιουσιακά στοιχεία. 

Διδακτικές ενότητες

Διδακτική ενότητα 1: Europeana: Μεταμορφώστε την εκπαίδευση με τον ψηφιακό πολιτισμό - ανοίγει στις 28/03/2022

Διδακτική ενότητα 2: Κάντε αναζητήσεις και χρησιμοποιήστε τον ιστότοπο της Europeana για τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής σας δραστηριότητας - ανοίγει στις 04/04/2022

Διδακτική ενότητα 3: Εξερευνήστε τα εκπαιδευτικά εργαλεία και τους πόρους της Europeana - ανοίγει στις 11/04/2022

Διδακτική ενότητα 4: Σχεδιάστε σενάρια μάθησης με περιεχόμενο και πόρους της Europeana - ανοίγει στις 18/04/2022

Διδακτική ενότητα 5: Αξιολογήστε τα διδάγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς - ανοίγει στις 25/04/2022

Το πιστοποιητικό του Blogger.



Πιστοποίηση παρακολούθησης του κ. Κουτούφαρη. 
Το σεμινάριο διεκπεραιώθηκε και στην Ελληνική γλώσσα τον Απρίλιο 2022.   


O Blogger είναι Πρέσβης STEM Scientix

Επισκέψεις από τον Ιούνιο 2017