*** Τα free e-books, τα κείμενα, οι εικόνες και οι φωτογραφίες αυτού του ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please Translate to Your Language:

STEM και Εκπαιδευτική Ρομποτική στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Εικόνα από την ιστοσελίδα:
https://innovate.ieee.org/

Βρισκόμαστε στην ανατολή της 4ης  τεχνολογικής επανάστασης που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που ζούμε, που εργαζόμαστε καθώς επίσης και τις σχέσεις μεταξύ μας. Στην κλίμακα, στο εύρος και στην πολυπλοκότητά του ο μετασχηματισμός δεν θα μοιάζει με οτιδήποτε έχει βιώσει η ανθρωπότητα στο παρελθόν. Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα εξελιχθεί, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: η απάντηση σε αυτό πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και περιεκτική, με τη συμμετοχή όλων των φορέων  της παγκόσμιας πολιτικής, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών.


Ορισμένες από τις τεχνολογίες που περιγράφονται ως "Industry 4.0" ουσιαστικά προηγούνται της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που προαναγγέλλεται επί του παρόντος. Το (βιομηχανικό) Διαδίκτυο των πραγμάτων (IIoT), τα μεγάλα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη, το Cloud και τα ρομπότ είναι θέματα από μόνα τους και δεν είναι νέα. Αποτελούν την κύρια τεχνική βάση για το Industry 4.0, συνδέονται και εφαρμόζονται πιο εντατικά από πριν. Το καινοτόμο χαρακτηριστικό του Industry 4.0 έγκειται στο ότι τα συστήματα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ενεργούν έξυπνα και αυτόνομα  τροφοδοτούμενα από πολλά δεδομένα(big data) και μηχανική μάθηση(machine learning).

Όταν καθημερινές συσκευές είναι εξοπλισμένες με μικροεπεξεργαστές-μικροελεγκτές και πρόσθετους αισθητήρες για την καταγραφή του περιβάλλοντος τους (Physical Computing)  όπως θερμοκρασίας, υγρασίας, κίνησης, χρώματος, αερίων, πυξίδας, GPS κ.α., το αποτέλεσμα είναι ένα έξυπνο προϊόν (smart thing). Ένα πρόσθετο ασύρματο τσιπ (wifi-bluetooth) καθιστά το εν λόγω προϊόν μοναδικά αναγνωρίσιμο και του επιτρέπει να επικοινωνεί με άλλα αντικείμενα μέσω του Διαδικτύου. Η δικτύωση αυτού του είδους περιγράφεται ως Internet of Things (IoT). Όταν αυτή η έννοια εφαρμόζεται σε βιομηχανικά αγαθά και στη δικτύωση μεταξύ τους, το αποτέλεσμα περιγράφεται ως το Industrial Internet of Things (IIoT).

Εικόνα από την ιστοσελίδα:
https://innovate.ieee.org/

Το IIoT δημιουργεί ένα τεράστιο και πάνω από όλα πολύπλοκο σύνολο δεδομένων: τα "μεγάλα δεδομένα"(big data). Η τεχνητή νοημοσύνη (A.I.) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση και την αναγνώριση προτύπων σε τόσο μεγάλους όγκους δεδομένων. Ο συνδυασμός των δύο αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας με βελτιστοποίηση διαδικασίας. Το Cloud επιτρέπει τη μόνιμη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα από οποιαδήποτε τοποθεσία εκτός εταιρείας (opensource, opendata, opengoverment).

Η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων (smart cities) απαιτεί όχι μόνο τεχνολογικούς παράγοντες, αλλά και έναν νέο τρόπο σκέψης μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των πολιτών και του ακαδημαϊκού κόσμου, ο οποίος περιλαμβάνει βασικούς φορείς ανάπτυξης.

Ο στόχος του STEM μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής θα πρέπει να είναι πως όλοι οι μαθητές πρέπει να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες, οι οποίες στα πλαίσια της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την προετοιμασία των αυριανών πολιτών του κόσμου.

Σταχυολογώντας από το άρθρο της IEEE σχετικά με τα άρθρα που έχουν δημοσιευθεί μέσω αυτής.

IEEE is Fueling the Fourth Industrial Revolution - https://innovate.ieee.org/innovation-spotlight-ieee-fueling-fourth-industrial-revolution/ 

Σπυρίδων Ντούβαλης

Φυσικός, MSc, Υποψ. Διδάκτ. Πανεπ. Ιωαννίνων

Τηλ.: 6947314006 email: spduvalis@yahoo.gr

 


O Blogger είναι Πρέσβης STEM Scientix

Επισκέψεις από τον Ιούνιο 2017