*** Τα free e-books, τα κείμενα, οι εικόνες και οι φωτογραφίες αυτού του ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please Translate to Your Language:

Πολιτιστικές Αντιπαραθέσεις και STEAM

Κατά την διαδικασία της εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται τεχνικές και μέθοδοι οι οποίοι αξιοποιούν διάφορα εργαλεία και μηχανισμούς. Από brainstorming και story-telling, μέχρι multimedia παρουσιάσεις, προσομοιώσεις, εργαστηριακές ασκήσεις και πειράματα. Σε όλα αυτά υπάρχει ανάμειξη από διάφορες γνωστικές ενότητες και αλληλεπίδραση των γνωστικών αντικειμένων ή επιστημονικών πεδίων. 

Σε αυτό το σημείο έρχεται να ταιριάξει με τον καλύτερο τρόπο η μεθοδολογία που αξιοποιεί την γνώση που αναδύεται από τα 5 γνωστά μας γνωστικά πεδία: Επιστήμη-Τεχνολογία-Μηχανική-Τέχνη-Μαθηματικά. Πεδία που απαρτίζουν το πολυσυζητημένο STEM.

Το STEM, από μόνο του ως εργαλείο εκπαίδευσης, αποτελεί μια μοντέρνα πολιτιστική αντιπαράθεση. Καθώς τα επιμέρους στοιχεία του αναμειγνύονται δυναμικά και με εξίσου ισοδύναμη ισχύ, φανερώνεται η δύναμη της περίπλεξης των επιμορφωτικών αξόνων οι οποίοι τεμνόμενοι, φανερώνουν  το τελικό επιθυμητό γνωστικό αποτέλεσμα. Είναι από τις λίγες φορές που μια εκπαιδευτή θύελλα παίρνει σάρκα και οστά και ταυτοποιείται  στο εκπαιδευτικό ‘κίνημα’ της διδασκαλίας.

Το STEM είναι μια μοντέρνα εκπαιδευτική τεχνική που χρησιμοποιεί παράλληλα αλλά και συνδυαστικά τα γνωστικά πεδία από τα οποία αποτελείται με μοναδικό σκοπό και στόχο να μεταφέρει στους μαθητές τις επαγόμενες γνώσεις που προκύπτουν από την  ενασχόληση του προς μελέτη θέματος ή αντικειμένου, το οποίο πρέπει να εμπεδώσουν κατάλληλα όλοι οι επιμορφούμενοι, σε οποιοδήποτε επίπεδο εκπαίδευσης και να ανήκουν ή και με οποιαδήποτε αρχική γνωστική κατάρτιση να εισέρχονται στο θέμα μελέτης.   

Γενικά θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τα στάδια ενασχόλησης με το αντικείμενο προς μελέτη, σε πέντε διακριτά, αλληλένδετα και διαδοχικά:

  • Κατανόηση προβλήματος/θέματος
  • Ανάλυση και διαχωρισμό σε επιμέρους προβλήματα προς επίλυση
  • Ενασχόληση και Μελέτη με έκαστο χωριστά
  • Σύνθεση αποτελεσμάτων για το τελικό πόρισμα, και
  • Γνωστοποίηση και διάχυση της αποκτημένης γνώσης 

Είναι 5 γενικά στάδια που περιγράφουν την κάθε προσέγγιση για μελέτη, ενασχόληση ή έρευνα, εννοιών, αντικειμένων ή θεμάτων, ειδικά εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών. Η μεθοδολογία STE(A)M εφαρμόζεται γενικότερα στην εκπαίδευση, όπου φαίνεται και η πλήρη δύναμη και αποτελεσματικότητα της, αλλά μπορεί εξίσου να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς της ζωής, όπως ο επαγγελματικός, όπου οι λύσεις για τις διάφορες εκεί προκλήσεις πρέπει να είναι εστιασμένες, μελετημένες καλά και αποδοτικές στο μέγιστο.     

Ένα σχετικό σεμινάριο διεξήχθη την Τετάρτη 15/03 από τον Hermann Morgenbesser, πρέσβη της Scientix, με τίτλο:

"Cultural collisions” as a model for STEAM projects", σε ελεύθερη μετάφραση "Πολτιστικές Αντιπαραθέσεις ως μοντέλο στις εργασίες STEAM". Δυστυχώς δεν υπάρχει online σύνδεσμος για αναπαραγωγή, αλλά υπάρχει διαθέσιμη η παρουσίαση του ομιλητή σε PowerPoint αρχείο.

http://files.eun.org/scientix/ScientixAmbassadors/5.88/Scientix4-SATS-Hermann-M.pptx

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν παραδείγματα και πρακτικές πολιτιστικών αντιπαραθέσεων και STEAM σε διάφορα έργα εκπαιδευτικά, όπως π.χ. κάποια που αφορούν το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την πράσινη ανάπτυξη, στην πόλη του ομιλητή-παρουσιαστή, την Βιέννη. Στα έργα αυτά, όπως παρουσιάστηκε, συμμετέχουν διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες, με την ανάλογη προσφορά και συμμετοχή σε αυτά.

Το σεμινάριο οργανώθηκε στα πλαίσια του STEM Discovery Campaign 2023, το οποίο διοργανώνεται από την Scientix και το οποίο έχει σαν άξονα την προώθηση και εξωστρέφεια του STEM. Ο αντίστοιχος σύνδεσμος για περισσότερες πληροφορίες είναι:

https://www.scientix.eu/events/campaigns/sdc23

Τέλος, το παρόν σεμινάριο όπως και άλλα που ακολουθούν είναι στα πλαίσια του  ‘Scientix Ambassadors Training Sessions (SATS)’ κατά τον Μάρτη του 2023. Ο σκοπός των  SATS (Εκπαιδευτικές Συναντήσεις των Πρέσβεων της Scientix) είναι να παρέχει έναν διαδραστικό χώρο αποκλειστικά για  πρέσβεις της Scientix για την διασύνδεση και διαμοιρασμό πρακτικών όπως και εργασίας, για μελλοντική ανάπτυξη.

Πολλά συγχαρητήρια ανήκουν στον κ. Hermann Morgenbesser, πρέσβη της Scientix για την εξαιρετική ανάπτυξη του σεμιναρίου.



                                                          




Βασίλειος Κουτούφαρης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, υπεύθυνος τομέα πληροφορικής 3ου Ε.Κ. Πειραιά. MSc STEM in Education (Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ). Πρέσβης STEM Scientix. e-mail: koutoufaris@sch.gr




O Blogger είναι Πρέσβης STEM Scientix

Επισκέψεις από τον Ιούνιο 2017