*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please Translate to Your Language:

MATLAB

Στην ανάρτηση αυτή θα επιθυμούσαμε να παρουσιάσουμε ένα από τα πιο προηγμένα λογισμικά κατηγορίας Mathematica. 

Αυτό γίνεται για την περίπτωση που χρειαστεί σε υψηλό επίπεδο να χρησιμοποιηθεί στη μεθοδολογία STEM ένα πρόγραμμα μαθηματικών υπολογισμών.

Πρόκειται για το λογισμικό MATLAB, είναι γνωστό σε αρκετούς συναδέλφους μαθηματικούς. Εκτός από τους υπολογισμούς μπορεί αν εξαγάγει όλων των τύπων τα διαγράμματα.
Συνδυάζει περιβάλλον μαθηματικών αναλύσεων, πράξεων πινάκων, διαγραμμάτων κ.λπ. σε μια απλή και γρήγορη γλώσσα προγραμματισμού μέσω γνωστών και εύχρηστων εντολών. Είναι πρόγραμμα προγραμματιστικής γλώσσας τέταρτης γενιάς και συνεχώς βελτιώνεται με νέες εκδόσεις και περισσότερες δυνατότητες. 

Για να γίνει κατανοητό τι μπορεί να κάνει παρουσιάζουμε εγκατεστημένο το πρόγραμμα και δείχνουμε τρεις απλές εφαρμογές σαν παραδείγματα. Με την πληκτρολόγηση των εντολών λαμβάνουμε στο αναδυόμενο παράθυρο τα διαγράμματα σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε εισάγει:   (Click στις φωτό για μεγέθυνση)






Για τα παραπάνω παραδείγματα χρησιμοποιήσαμε ασκήσεις από τον οδηγό του Χρήστου Ξενοφώντος καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις εφαρμόσαμε στο λογισμικό που έχουμε εγκατεστημένο στο υπολογιστικό μας σύστημα. 

Είναι επαγγελματικά χτισμένο με χαμηλό σχετικά κόστος 800 με 2.000 ευρώ. Διατίθεται βέβαια και η δωρεάν trial – δοκιμαστική έκδοση για χρήση μόνο τριάντα ημερών, μετά όμως κλειδώνει. Βέβαια στο ιστολόγιο αυτό έχουμε παρουσιάσει το Octave που είναι ελεύθερο λογισμικό παρόμοιο με το επαγγελματικό Matlab αλλά με πολύ λιγότερες δυνατότητες, είναι όμως επαρκές για οικιακή χρήση…

Στο Youtube υπάρχουν tutorial που μας διευκολύνουν στην εκμάθησή του.

Με απλή αναζήτηση βρίσκουμε πολλά εγχειρίδια χρήσης…

Το άρθρο αυτό δεν είναι προϊόν διαφήμισης, ούτε υπάρχει οικονομικό όφελος από τη δημοσίευσή του, αποτελεί προσωπική γνώμη του blogger.


Διαχειριστής: Πολύδωρος Σταυρόπουλος, Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc STEM in Education (Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ). Πιστοποιημένος: Επιθεωρητής ασφάλειας, υγείας, ποιοτικού ελέγχου και εκπαιδευτής ενηλίκων. Συγγραφέας, μεταφραστής μηχανολογικών βιβλίων.Πρέσβης STEM Scientix.

O Blogger είναι Πρέσβης STEM Scientix

Επισκέψεις από τον Ιούνιο 2017