Αν απαιτηθεί στη μεθοδολογία STEM η χρήση ενός λογισμικού που να δίνει τη δυνατότητα μελέτης του ουρανού σε κάποιο μάθημα θα προτείναμε ανεπιφύλακτα τη χρήση του Stellarium.Πρόκειται για ένα εκπληκτικό ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα που το χρησιμοποιούν για προβολή τα πλανητάρια.
Είναι φιλικό ακόμη και στους αρχάριους με τα υπολογιστικά συστήματα. Το Stellarium παρέχει τρισδιάστατη χαρτογράφηση του διαστήματος σε ότι μπορούμε να δούμε από τον πλανήτη Γη.
Είναι φιλικό ακόμη και στους αρχάριους με τα υπολογιστικά συστήματα. Το Stellarium παρέχει τρισδιάστατη χαρτογράφηση του διαστήματος σε ότι μπορούμε να δούμε από τον πλανήτη Γη.
Αυτό γίνεται με τρισδιάστατη προβολή σε εικονική πραγματικότητα του ουρανού σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μας και από οποιοδήποτε ύψος επιλέξουμε πάνω σε αυτόν. Μπορούμε επίσης να κάνουμε υπολογισμού όπως εύρεση αποστάσεων μεταξύ ουρανίων σωμάτων. Αν κεντράρουμε πάνω σε ένα ουράνιο σώμα μας δίνει τεράστιο όγκο πληροφοριών για αυτό. Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζουμε εγκατεστημένη την εφαρμογή του λογισμικού με κεντραρισμένο τον πλανήτη Άρη γύρω στα μεσάνυχτα. Αριστερά και κάτω παρατηρούμε τα menu. (Click στις φωτό για μεγέθυνση)
Ρυθμίζουμε την ώρα αργά το απόγευμα και κεντράρουμε τη Σελήνη. Παράλληλα βλέπουμε τη θέση του Άρη και έχουμε αποκρύψει τις μπάρες των menu. Μετά το κεντράρισμα εμφανίζονται αυτόματα όλα τα στοιχεία που αφορούν το δορυφόρο της γης.
Το λογισμικό επιτρέπει τη σύνδεση τηλεσκοπίου για αποτύπωση ψηφιακά της όρασης μέσω αυτού.
Στην παρακάτω διεύθυνση υπάρχει ο οδηγός χρήσης του Stellarium :
Μπορούμε να εγκαταστήσουμε το λογισμικό αυτό σαν εφαρμογή στο κινητό με λειτουργικό android από το Play Store της Google στην παρακάτω διεύθυνση με μικρό κόστος 2,7 ευρώ περίπου :
Παρακολουθώντας το Video:
μπορούμε να καταλάβουμε τις δυνατότητες του λογισμικού.
Μερικές γρήγορες οδηγίες για να ξεκινήσουμε :
Η εγκατάσταση είναι εύκολη και μετά το άνοιγμα του λογισμικού έχει βρει μόνο την τοποθεσία, την ημερομηνία και την ώρα από τα δηλωμένα στο λειτουργικό.
Με τα βέλη του πληκτρολογίου ή και με το mouse μπορούμε να περιπλανηθούμε στον 3d χάρτη με τα pgup και pgdn να κάνουμε zoom. Από το αριστερό menu με την ένδειξη το ρολόι επιλέγουμε την ώρα που επιθυμούμε. Κεντράρουμε το ουράνιο σώμα και αυτόματα εμφανίζεται πίνακας με όλα τα στοιχεία που θα θέλαμε να γνωρίζουμε.
Το άρθρο αυτό δεν είναι προϊόν διαφήμισης, ούτε
υπάρχει οικονομικό όφελος από τη δημοσίευσή του, αποτελεί προσωπική γνώμη του blogger.