*** Τα free e-books, τα κείμενα, οι εικόνες και οι φωτογραφίες αυτού του ιστολογίου ανήκουν στον Blogger και προστατεύονται από τα πνευματικά δικαιώματα που κατέχει ο ίδιος. ***

Please Translate to Your Language:

Συνδυασμένη Εκμάθηση Επιστημονικού Αντικειμένου με STEM, σε Ξένη Γλώσσα

Η Συνδυασμένη Εκμάθηση Επιστημονικού Αντικειμένου και Ξένης Γλώσσας (Content and Language Integrated Learning - CLIL) είναι μια προσέγγιση για την εκμάθηση περιεχομένου μέσω μιας πρόσθετης γλώσσας, διδάσκοντας έτσι τόσο το θέμα όσο και τη γλώσσα. Είναι μια διδακτική ιδέα, στην οποία ένα επιστημονικό αντικείμενο διδάσκεται σε ξένη γλώσσα πάντα όμως με μεθοδολογία STEM.

Η γλώσσα και το περιεχόμενο του αντικειμένου διδάσκονται ως σύνολο, από το οποίο ο μαθητής έχει πολλαπλά οφέλη.

Τι είναι λοιπόν το CLIL, σύμφωνα με τον ορισμό του David Marsh; το CLIL είναι μια διττή εκπαιδευτική προσέγγιση στην οποία χρησιμοποιείται μια πρόσθετη γλώσσα για τη μάθηση και διδασκαλία τόσο του περιεχομένου όσο και της γλώσσας. Δεν υπάρχει κανένα ενιαίο μοντέλο, κανένα σχέδιο για το CLIL είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων και διαδραστικών μεθοδολογιών. Η μεθοδολογία STEM  είναι πρωτοπόρος και καινοτόμος διδακτική μέθοδος, θα ήταν αδύνατον να παραμελήσει την πολυγλωσσία λόγω των μεταναστευτικών κυμάτων που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Το CLIL μπορεί να το συναντήσουμε ως δίγλωσση εκπαίδευση, πρόγραμμα εμβάπτισης ή διδασκαλία γλώσσας με βάση το περιεχόμενο (content based instruction). 

Μέσω της τριβής των μαθητών με αυθεντικά κείμενα σε άλλη γλώσσα, από την επίσημη της κάθε χώρας και τα ερεθίσματα από τον «πραγματικό κόσμο», επιτυγχάνεται όχι μόνο ένα υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων στη ξένη γλώσσα σε σχέση με αυτό που αποκτάται στο παραδοσιακό μάθημα, αλλά και αφομοιώνεται κατά κανόνα καλύτερα το περιεχόμενο του επιστημονικού αντικειμένου που διδάσκεται με προσέγγιση STEM, έτσι αναπτύσσονται και διαπολιτισμικές ικανότητες. 

Στο CLIL δεν χρησιμοποιούνται μόνο τα Αγγλικά, αλλά όλες οι γλώσσες ανάλογα με το μέρος του κόσμου, η εστίαση γίνεται στην πολυγλωσσία. Την πολυγλωσσία εξ άλλου την προτείνει και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Με την ευκαιρία που ανοίξαμε το θέμα αυτό, παραθέτουμε δύο ακόμη διεθνείς ορολογίες από τα αρκτικόλεξα τους που έχουν άμεση σχέση με το CLIL:

BICS εκ του Basic Interpersonal Communication Skills, 

είναι οι βασικές δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας. Είναι η επικοινωνία που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας αλληλεπίδραση. Απλά θα λέγαμε ότι είναι η κοινωνική γλώσσα που χρησιμοποιούμε καθημερινά παντού και η οποία χρειάζεται έως 2 χρόνια να αναπτυχθεί.

CALP εκ του Cognitive Academic Language Proficiency, 

είναι η γνωστική ακαδημαϊκή επάρκεια γλώσσας. Συγκεκριμένα είναι η ακαδημαϊκή γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε για STEM ή ανθρωπιστικές επιστήμες. Χρειαζόμαστε υψηλότερο επίπεδο ικανότητας αλλά και συγκεκριμένο μητρώο και στυλ. Πάλι, απλά θα λέγαμε ότι είναι η ακαδημαϊκή γλώσσα. Απαιτούνται έως και 7 χρόνια ν αναπτυχθεί.

Μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες μέσω επιστημονικών άρθρων για τα θέματα που διαπραγματεύεται η ανάρτηση αυτή. 

Η συνεργατική μάθηση ενθαρρύνει τη μαθησιακή αυτονομία, ο δάσκαλος χρειάζεται να παίξει για να βοηθήσει τους μαθητές να φτάσουν στην αυτονομία τους όσον αφορά τη γλώσσα και το περιεχόμενο σπουδών. Έτσι γίνεται ενεργοποίηση των μεταγνωστικών δεξιοτήτων των μαθητών μας. Συνίσταται να υπάρχει συνεχής προβληματισμός για την πρόοδο των μαθητών και ταυτόχρονα για τον τρόπο διδασκαλίας του δασκάλου.

Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών μεθοδολογιών για το CLIL είναι η μάθηση να γίνεται βάσει διαφόρων εργασιών, μέσω ενσωματωμένης μεθοδολογίας STEM σε αυθεντικό πλαίσιο, για παράδειγμα ένα επιστημονικό πείραμα. Επίσης μπορεί αν χρησιμοποιηθεί η μάθηση βάσει του έργου όπου οι μαθητές καλούνται να παράγουν, να υλοποιήσουν ένα έργο κυρίως σε ομάδες ξεκινώντας από μια ερώτηση πλοηγό και πρόκληση, στη συνέχεια πρέπει να παρουσιάσουν το έργο τους στην τάξη, ένα πραγματικό πρόβλημα ή φαινόμενο διερευνάται μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Όλα αυτά δεν ξεχνάμε ότι γίνονται με τη διασταύρωση διαφορετικών θεμάτων φυσικά αλλά με τη χρήση ξένης γλώσσας.

Η Khan Academy, διαθέτει μια πολύ διάσημη πλατφόρμα με πολλά βίντεο και πολλά διαδραστικά κουίζ που μπορούν να κάνουν πραγματικά μαθήματα με ανεστραμμένη τάξη.

Το classtools.net που είναι ένα υπέροχο αποθετήριο εργαλείων, όπου μπορούν οι μαθητές να εκπαιδευτούν με διαφορετικά θέματα, διαφορετικό περιεχόμενο STEM και ανθρωπιστικών επιστημών, αλλά με βάση το παιχνίδι και την μαθησιακή προσέγγιση. 

Πολύδωρος Σταυρόπουλος, Μηχανολόγος Εκπαιδευτικός, MSc STEM in Education (Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ), Επιθεωρητής Ασφάλειας, Υγείας και Ποιοτικού Ελέγχου, Συγγραφέας, Αmbassador STEM Scientix.



O Blogger είναι Πρέσβης STEM Scientix

Επισκέψεις από τον Ιούνιο 2017