*** Όλα τα κείμενα των 450 και πλέον αναρτήσεων, αυτού του ιστολογίου, έχουν γραφτεί εξ ολοκλήρου από τον Blogger *** Από την "Αρχική Σελίδα" πιέζοντας στο κάτω μέρος δεξιά "Παλαιότερες Αναρτήσεις" μεταβαίνουμε στην επόμενη 50αδα *** Σύμφωνα με το Google Safe Browsing το ιστολόγιο αυτό είναι ιδιαίτερα ασφαλές. ***

Please Translate to Your Language:

Επιστημονικό άρθρο για τον σχεδιασμό σεναρίου STEM

H ενσωμάτωση των προγραμμάτων σπουδών των αντικειμένων STEM στον σχεδιασμό ενός σεναρίου STEM

Ι. Σδράλλης1 , Ε. Κολέζα1 1 Εργαστήριο Έρευνας για τη Διδασκαλία των Μαθηματικών, ΠΤΔΕ, Παν.Πατρών 

Η εκπαίδευση σε περιβάλλον STEM αξιοποιεί τα θετικά στοιχεία των διδασκαλιών ενσωμάτωσης αλλά εμφανίζει και δυσκολίες κυρίως στον σχεδιασμό και την εφαρμογή. 

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η έλλειψη κουλτούρας των εκπαιδευτικών σε διδασκαλίες ενσωμάτωσης, οι περιορισμοί που προκύπτουν από το Αναλυτικό Πρόγραμμα (Α.Π.) των γνωστικών περιοχών που περικλείονται στον όρο STEM ιδίως των φυσικών επιστημών και των μαθηματικών και τέλος το προκαθορισμένο Ωρολόγιο Πρόγραμμα (Ω.Π.) περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητες εφαρμογής. Αναδύεται έτσι ένα κεντρικό ερώτημα για τον βαθμό στον οποίο η εκπαίδευση STEM μπορεί να ενσωματωθεί λειτουργικά στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα ή αποτελεί μια δράση συμπληρωματική. Στην κατεύθυνση της λειτουργικής ενσωμάτωσης σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα σενάριο STEM με στόχο να καταγράψουμε τις καλές πρακτικές και τις δυσκολίες εφαρμογής του καθώς και να διαμορφώσουμε ένα μεθοδολογικό μοντέλο που θα διασφαλίζει τη θεωρητική δομή και αρτιότητα ενός σεναρίου STEM.

 Για τη συνέχεια του άρθρου επισκεφθείτε τη σελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών :

https://stemeducation.upatras.gr/histem2016/assets/files/histem2016_submissions/histem2016_paper_44.pdf


 


Διαχειριστής: Πολύδωρος Σταυρόπουλος, Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος Μηχανικός, MSc STEM in Education (Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ). Πιστοποιημένος: Επιθεωρητής ασφάλειας, υγείας, ποιοτικού ελέγχου και εκπαιδευτής ενηλίκων. Συγγραφέας, μεταφραστής μηχανολογικών βιβλίων.Πρέσβης STEM Scientix.

O Blogger είναι Πρέσβης STEM Scientix

Επισκέψεις από τον Ιούνιο 2017